Powszechnie uważa się sprzątanie za codzienną, prostą czynność, która nie wymaga sporej wiedzy, by ją wykonywać. Te stwierdzenie jest prawdziwe w momencie, w którym mówimy o wykonywaniu porządków w domu. Inaczej sytuacja przedstawia się w sektorze hotelarskim i gastronomicznym. Profesjonalne utrzymanie czystości wymaga specjalistycznej wiedzy, dobrego sprzętu oraz odpowiednich środków czystości – jest to szczególnie ważne w branży HoReCa, w której należy spełnić szereg wymogów odnośnie czystości w hotelu i restauracji. Przeczytaj ten artykuł i zobacz, czemu chemia profesjonalna HoReCa jest niezbędna w Twojej restauracji oraz hotelu.

 

Sprzątanie na profesjonalnym poziomie gwarantują środki czystości HoReCa

Utrzymanie nieskazitelnej higieny i czystości w sektorze hotelarskim oraz gastronomicznym nie jest prostym zadaniem, jeśli kierujemy się filozofią zaoszczędzenia pieniędzy na produktach oraz sprzęcie potrzebnym przy sprzątaniu. Sprzątanie na profesjonalnym poziomie, na którym powinno zależeć każdemu właścicielowi z branży HoReCa, wymaga od personelu sprzątającego wiedzy oraz odpowiedniej techniki sprzątania. Oczywiście, same doświadczenie i umiejętności nie wystarczą, jeśli osoby odpowiedzialne za utrzymanie czystości nie używają profesjonalnych preparatów – dlatego też warto zainwestować w środki czystości HoReCa. W końcu specjalistyczne sprzątanie nie polega jedynie na usunięciu brudu, ale też na umiejętności zachowania właściwości użytkowych powierzchni i ich konserwacji. Ten drugi czynnik ma ogromne znaczenie w kwestii prezentacji, na której również powinno zależeć właścicielowi hotelu i restauracji.

 

Efektywne sprzątanie – koło Sinnera

Chemia profesjonalna HoReCa pozwoli Ci podnieść jakość sprzątania, jednak aby proces utrzymania porządków był jak najbardziej efektywny, należy uwzględnić następujące czynniki:

Podczas sprzątania warto kierować się tzw. kołem Sinnera, który pomaga zoptymalizować cały proces. Koło Sinnera składa się z czterech współzależnych od siebie czynników:

Kierowanie się zgodnie ze wskazówkami opisanymi przez Herberta Sinnera, twórcę tego koła, pozwoli Twoim pracownikom nie tylko utrzymać nieskazitelny porządek, ale też efektywnie sprzątać.

Więcej informacji na temat koła Sinnera znajdziesz w tym artykule: https://sauberlab.pl/kolo-sinnera-sposob-usprawnienie-procesu-sprzatania/

Rola skali pH w procesie usuwania zanieczyszczeń
Skala pH ma ogromne znaczenie w procesie sprzątania, dlatego też personel sprzątający powinien dobierać środki czystości HoReCa na jej podstawie. Zanim jednak wytłumaczymy, czemu znajomość tej miary jest tak istotna, warto przytoczyć najpierw definicję skali.

Skala pH opisuje ilościową skalę kwasowości oraz zasadowości roztworów wodnych związków chemicznych. Skalę pH wyznacza aktywność jonów (H3O+) w roztworach wodnych. pH roztworów jest jednostką wymiarową, która przyjmuje wartość od 0 do 14.

Jakie znaczenie ma znajomość skali pH preparatów czyszczących? Wiedza z tego tematu pozwala Twojemu personelowi zastosować odpowiedni środek chemiczny, który skutecznie usunie zabrudzenia (jest to szczególnie istotne, ponieważ część zanieczyszczeń można jedynie usunąć za pomocą preparatów o odpowiednim pH). Pamiętaj jednak, że niezwykle wysokie albo niskie wartości pH przyczyniają się do uszkodzenia niektórych powierzchni!

Kuchnia w branży HoReCa – chemia profesjonalna HoReCa pozwala poradzić sobie z najbardziej problematycznymi zabrudzeniami
Jednym z najbardziej problematycznych zabrudzeń, z którymi musi zmierzyć się personel sprzątający w kuchni, są plamy z tłuszczu. W kuchni nietrudno o powstanie tego typu plam – szefowie kuchni nagminnie używają produktów spożywczych, które zawierają w sobie tłuszcze roślinne lub zwierzęce (np.: olej jadalny, smalec, masło). Jak w takim razie sobie radzić z tłustymi plamami? Polecamy następujące środki czystości HoReCa:

 

Odtłuszczacz IN 23 NA-BU44

  • do mycia maszynowego
  • rozpuszcza oleje i tłuszcze
  • do myjek wysokociśnieniowych
  • odpowiedni do sektora przemysłowego i spożywczego

Odtłuszczacz IN 23 NA-BU44 jest idealnym środkiem czystości, który pozwala usuwać wszelkie plamy po oleju u tłuszczach, jakie można znaleźć w sercu każdej restauracji, czyli kuchni.

 

Płyn do mycia grilla, piekarników i pieców konwekcyjnych – KR 16 Grill Fix

  • usuwa najmocniejsze zabrudzenia
  • silnie odtłuszcza
  • do zastosowania na zimno i ciepło
  • do zastosowań w przemyśle spożywczym

Płyn KR 16 Grill Fix to najlepsze rozwiązanie, jeśli chcemy usunąć tłuste plamy z grilla, piekarnika lub pieca konwekcyjnego. Preparat silnie odtłuszcza, a jego zaletą jest to, że można go stosować na zimno i ciepło.

 

Urządzeniem, które jest bardzo często używane w profesjonalnych kuchniach, jest zmywarka. Aby naczynia lśniły czystością oraz pięknie błyszczały się, należy w tym celu użyć odpowiednich preparatów. Jaka chemia profesjonalna HoReCa jest najlepsza? My proponujemy Ci dwa rozwiązania.

Płyn do mycia naczyń w zmywarkach przemysłowych – KO 13 4clean Mat

  • na bazie chloru
  • chroni dekor i metale
  • usuwa osady z kawy, herbaty i piwa
  • usuwa resztki jedzenia i skrobię

KO 13 4clean Mat skutecznie usuwa nie tylko resztki jedzenia i skrobię, ale też bez problemu radzi sobie z problematycznymi osadami z kawy, herbaty, a nawet piwa.

 

Kwaśny nabłyszczacz do zmywarek – KO 18 4clean Klarspüler sauer

  • nie pieni się
  • nadaje połysk
  • chroni dekor
  • przy twardej i miękkiej wodzie

Połysk zastawy stołowej możliwy jest, dzięki nabłyszczaczowi do zmywarek. Polecamy KO 18 4clean. Nabłyszczacz nie tylko nadaje połysk, ale także nie pieni się i chroni dekor.

 

Kolejnym problematycznym zabrudzeniem jest osad z kamienia. Pojawia się on głównie w naczyniach albo zbiornikach, które służą do gotowania. Aby zapobiec problemowi występowania osadami z kamienia, warto postawić na KR 45 Chrom und Edelstahl.

Środek do mycia i nabłyszczania stali nierdzewnej i chromu – KR 45 Chrom und Edelstahl

  • nabłyszcza powierzchnie
  • chroni przed osadami z kamienia i tłuszczu
  • wydajny i ekonomiczny

Środek do mycia i nabłyszczania stali nierdzewnej i chromu chroni nie tylko przed osadami z kamienia, ale też z tłuszczu. Poza tym nabłyszcza powierzchnie.

 

Chemia profesjonalna HoReCa – środki dla Twojego hotelu

HoReCa to nie tylko sektor gastronomiczny, ale też hotelarski. Aby utrzymać pokoje hotelowe w czystości, warto zainwestować w kilka profesjonalnych środków czystości. Poniżej przedstawiamy 3 produkty, które według nas są niezbędne dla każdego hotelu.

 

Uniwersalny, zapachowy środek czyszczący – KO 16 4clean Citro

  • do wszystkich wodoodpornych powierzchni
  • świeży zapach
  • mocno skoncentrowany
  • bezpieczny dla powierzchni

KO 16 4clean Citro to idealne rozwiązanie, jeśli chcesz utrzymać wodoodporne powierzchnie w nieskazitelnej czystości. Do zalet KO 16 4clean Citro wlicza się m.in.: świeży zapach.

 

Mycie powierzchni w łazienkach – PU 16 Imprise Badreiniger

  • świeży zapach
  • usuwa kamień i brud
  • rozpuszcza tłuste zabrudzenia
  • bezpieczny dla powierzchni

Usuwanie zanieczyszczeń w łazienkach może być problematyczne. Aby poradzić sobie z brudem i kamieniem, warto użyć PU 16 Imprise Badreiniger. To skuteczny środek, który nie tylko usuwa kamień, ale też rozpuszcza tłuste zabrudzenia.

 

Mycie powierzchni w sanitariatach – KO 37 4clean Sanitärreiniger

  • usuwa kamień
  • zapachowy
  • szybki w działaniu
  • bezpieczny dla powierzchni

Kolejnym środkiem czystości przeznaczonym do usuwania brudu w łazienkach jest KO 37 4clean Sanitärreiniger. Preparat pozwala nie tylko usunąć kamień, ale też jest bezpieczny dla powierzchni.